Zijn Nederlanders echte slaapkoppen?
Wij Nederlanders slapen het langst van iedereen. Dit stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan aan de hand van gegevens die zij via een app verzamelden. Japanners blijken minder uitgerust: zij slapen het kortst van allemaal.
De smartphone-app Entrain is opgezet om het slaapgedrag van mensen die veel reizen in kaart te brengen, en hen zo te helpen sneller over hun jetlag heen te komen. De app werd wereldwijd gedownload, en zo’n 8.000 gebruikers stuurden hun resultaten door naar de onderzoekers.
Het slaaponderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Michigan
Het onderzoek bracht een paar opmerkelijke uitkomsten naar voren:
- 1. Vrouwen slapen per nacht gemiddeld een half uur langer dan mannen.
- 2. Nederlanders slapen gemiddeld 8 uur en 12 minuten.
- 3. Mensen die veel daglicht zien, slapen sneller en langer dan mensen die vooral blootgesteld worden aan kunstlicht.
- 4. Mannen van middelbare leeftijd slapen gemiddeld het kortst.
- 5. Wanneer mensen ouder worden, gaan ze eerder naar bed.
- 6. Van één nacht op tijd en lang genoeg slapen wordt je slaappatroon niet beter: het niet beter: je moet een langere periode goed slapen om een positieve verandering te kunnen zien.
- 7. Goede nachtrust is net zo belangrijk als gezonde voeding en voldoende beweging.
Nederlanders slapen het langst
Volgens de onderzoeksresultaten van de Universiteit in Michigan liggen wij Nederlanders met onze 8 uur en 12 minuten dus het langste op één oor. De langslapende Nederlanders worden op de voet gevolgd door Frankrijk en België. Niet vreemd: uit het onderzoek bleek ook dat landen die geografisch en/of cultureel dicht bij elkaar liggen, vaak hetzelfde slaappatroon hebben.
Toch zijn er behoorlijke vraagtekens te zetten bij dit onderzoek. De app wordt vermoedelijk vooral gebruikt door mensen die regelmatig reizen en dan te maken hebben met een jetlag. Ook is het onwaarschijnlijk dat jonge kinderen en hoogbejaarden een smartphone met deze app bezitten. Volgens Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie aan de UVA, is dit onderzoek relevant voor een selecte groep, die niet de hele wereldbevolking weerspiegelt.
Gelukkig kan je er zelf veel aan doen dat je goed en lang genoeg slaapt. Ga op tijd naar bed, lees onze tips voor een betere nachtrust en schaf een comfortabel matras aan. Slaap lekker!